viernes, 14 de mayo de 2010

Bla, bla, bla

És típic, en arribar a la secció d'Economia del diari, passar pàgines fins la següent secció. És típic en general. Però llavors esclata una gran crisis i la gent, potser per motius de consciència, es sent obligada, com a mínim, a mirar-se per sobre aquesta secció que pinta tan avorrida. I acaben de llegir i molts cops es queden igual que abans. Perquè no hi arriben, pobres? No. Perquè, segons la meva opinió, els periodistes econòmics transmeten informacions buides. Tot farcit de paraules que sonen importants però són només això, soroll.

L'últim exemple:
“Retallen un 5% el sou dels funcionaris.” Molt bé i què? Què vol dir això? Poques notícies afegeixen les paraules “de mitjana”. En realitat, serà una rebaixa proporcional al sou de cada funcionari, per trams. I quins trams? Llavors el que afegeixen alguns mitjans, transcrivint paraules del conseller d'economia Antoni Castells, és “aquells sous que siguin més baixos no els retallaran.”. 1200€ és suficientment baix? 1000€? 600€? Baix és un concepte massa ampli. Per què no inclouen un quadre amb exemples de sous i les corresponents reduccions, per exemple? Com han fet a Taula d'actualitat a TV3 (11,09”).

Aleshores entra en escena Díaz Ferrán i acaba de donar-li forma de circ a l'actualitat econòmica. Els mitjans s'afanyen a repetir les seves paraules sense transformar-les en informació. Perquè aquesta hauria de ser la feina del periodista, no? Transformar en informació. O som lloros només? I omplen textos de “reforma salarial” i àudios i vídeos on s'escolten aquestes mateixes paraules. Però no he vist cap que afegeixi encara que sigui un enllaç a altres notícies, de març, on sí que s'explica en què consisteix, almenys part d'aquesta reforma: en un nou contracte temporal per a joves amb sou més baix i sense cost d'acomiadament.

I la versió digital d'El País acaba l'article amb: “Una reforma que "no debería pasar de final de este mes", ha añadido Díaz Ferrán, "tanto si hay acuerdo como si no". "Si al final [del mes de mayo] no se llega a un acuerdo, el Gobierno tendrá que gobernar", ha concluido.”. I aquí ho deixa. Què significa que el Govern haurà de governar? Que farà el que li vingui de gust sense consultar ni debatre?

Un altre, El Economista: “Por su parte, el presidente de Cepyme, Jesús Bárcenas, se limitó a decir que la reunión se ha producido en un clima positivo[...]”. Un clima positiu entre el president de la CEOE i Zapatero? Curiós tenint en compte unes declaracions sobre ZP que se li van escapar a la fura de Díaz Ferran mentre tenia el micro obert. Però igualment, què comporta que hi hagi un clima positiu?

En fi, masses preguntes que acaben cansant al lector que se les fa i deixant indiferent al que no se les fa, perquè passa per la notícia sense adquirir gairebé cap coneixement.

No hay comentarios:

Publicar un comentario