domingo, 25 de abril de 2010

Xifres

Avui: "265.000 vots en la tercera onada de consultes sobre la independència"

“la participació ha estat del 20,2% aquest 25 d'abril i destaquen que la dada és positiva si es té en compte”

Público: "Las consultas independentistas terminan con un 20% de participación"

“del 20%, un porcentaje, prácticamente igual que en la anterior oleada (21%), que, aunque no es elevado, sí que ha sido valorado por los portavoces de las entidades convocantes.”

ABC: Escasa participación en las consultas soberanistas

Estan clars els graus de subjectivitat i les dosis interpretatives que cada periodista ha fet servir en les respectives informacions. Potser el menys subjectiu dels tres és el titular del Público.
Aleshores sorgeix la qüestió de fins a quin punt és informativa l’objectivitat.  Llegint aquest titular del Público, una persona que no sap res sobre les consultes, ni sobre la població de Catalunya que ha acudit a les urnes, ni sobre el context d’aquesta votació, què pot entendre d’una xifra tant freda? 

Xifres. Es fan servir tants cops al periodisme i en realitat són tan inútils. En guerres o terrorisme per exemple. Com diu Kapuscinski a Cristo con un fusil al hombro: “[...]pero la intensidad de los ataques se ve limitada por la política: matar a los suficientes para que a los demás se les quede bien grabado en la memoria, pero no a demasiados, no vaya a ser que en el mundo se levanten voces de condena. 
No se sabe muy bien dónde está el límite de las víctimas que el mundo puede digerir.

En el fons només es tracta d’una altra arma més de persuasió massiva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario